De tentoonstelling

Art All Inclusive


Van 23 october tot 5 maart 2023 stelt het Durbuy History & Art museum u “Art All Inclusive”, de tentoonstelling die uw kijk op handicaps zal veranderen”.

De tentoonstelling “Art All Inclusive” is ontstaan uit een ontmoeting tussen kunst en handicap. Het is een uitnodiging om onze wereld anders te ontdekken. Autonomia, een non-profitorganisatie die zich al 37 jaar inzet voor de rechten van mensen met een handicap, staat achter deze tentoonstelling.

Door geëngageerd werk en de presentatie van kunstenaars met een handicap nodigen Autonomia en DHAM ons uit om onze relatie met verschil en onverschilligheid te heroverwegen.

Deze tentoonstelling is ook een uitnodiging om de toegankelijkheid van openbare ruimten en plaatsen van cultuur ter discussie te stellen. Onze samenleving negeert inderdaad handicaps door haar gebrek aan toegankelijkheid. Toch is de
toegang tot cultuur een fundamenteel recht dat mensen in staat stelt te ontsnappen, hun kritisch denken te ontwikkelen en nieuwe vriendschappen te sluiten.

“Art All Inclusive” geeft een stem aan hedendaagse kunstenaars met een handicap. Via hun werken stellen zij de bezoeker vragen over de toegankelijkheid van culturele gebouwen en geven zij hoop voor de samenleving die wij voor
morgen willen opbouwen.

In het kader van deze tentoonstelling heeft het museum opnieuw nagedacht over zijn toegankelijkheid, voor zover dat technisch, financieel en in de tijd mogelijk is. Aan de ingang is een helling voorzien en er zijn stappen ondernomen om het historische gebouw in de toekomst van een lift te voorzien. Paradoxaal genoeg, gezien het thema van deze tentoonstelling, is het museum nog niet toegankelijk voor mindervaliden.

Het DHAM is echter van mening dat dit geen reden is om het thema en de artistieke inspiratie erachter, te ontkennen. Voor visueel gehandicapten en/of blinden zijn sommige werken voorzien van audio, andere van een warmtebron en weer andere zijn ontworpen om ontdekt te worden door aanraking of via geluid en geur. Voor rolstoelgebruikers is de begane grond toegankelijk. Elke maand worden de werken van de verdiepingen naar beneden gebracht, zodat iedereen ze kan ontdekken. Tot slot werd een ambitieus project uitgevoerd met de non-profitorganisatie Amusea, die professionals uit de podiumkunsten, communicatie en audioproductie samenbrengt.

Via een videocapsule is het mogelijk om vanaf de begane grond, de op de verdiepingen tentoongestelde werken, te ontdekken in gezelschap van een acteur en enkele kunstenaars. Voor de zogenaamde validen worden immersieve ervaringen aangeboden om de werken op een andere manier te ontdekken: bijvoorbeeld door te luisteren, te ruiken of aan te raken.

De Art All Inclusive tentoonstelling bezoeken, is een militante actie die het verlangen naar een meer inclusieve samenleving en meer toegankelijke culturele podia weerspiegelt. Autonomia vzw, DHAM en hun artiesten rekenen op uw aanwezigheid.

Projecten en tentoongestelde kunstenaars:

  • Het Chais’Art project

Het resultaat van de ontmoeting tussen rolstoel en Kunst, Chais’Art gebruikt het international acroniem van toegankelijkheid voor mensen met een handicap door middel van verschillende thema’s en illustraties. Hun werken volgen de geschiedenis van de artistieke representatie van handicaps door de tijd heen en leiden belangrijke werken af voor steeds meer inclusie!

  • Striptekenaar Sylvain DonG

DonG is een Franse humorist, deconograaf en essayist. Met een genetische ziekte die hem vrijstelt van lichamelijke opvoeding en militaire dienst, is hij wat wetenschappers met een bril op een GMOR noemen, of Genetically Modified Organism on Wheels. Met zijn humor stelt hij discriminatie en de ontoegankelijkheid van onze openbare ruimten aan de kaak.

  • L’Atelier 17

Het is een dagopvang voor 45 volwassenen met lichte tot matige verstandelijke beperkingen, die educatieve ondersteuning biedt door middel van een verscheidenheid aan aangepaste activiteiten, waaronder kunst. Tijdens deze tentoonstelling deelt het atelier de werken van 12 van hun “Art Brut” kunstenaars.

  • Mustafa Kör

Kör, de nationale dichter van België, doordrenkt zijn gedichten met sociale en altruïstische waarden. Vier van zijn gedichten zijn te zien in deze tentoonstelling.

  • Het “Blinde Foto” project

Het doel van dit project is tweeledig: enerzijds de integratie van visueel gehandicapten in het sociale, culturele en vrijetijdsleven en anderzijds de bewustmaking van het publiek inzake visuele handicap. Inderdaad, als fotografie een kunst is waarbij het zicht soeverein is… dan overstijgt de schoonheid van dit project de vooroordelen.


Vind ons

Rue Comte Théodule d’Ursel, 21
6940 Durbuy
0032 (0)86 43 47 95
dham@durbuy.be

Ontdek de regio

Abonneer u op de nieuwsbrief

Onze supporters