De tentoonstelling

Lichtpad


“De geschiedenis van gisteren en de kunst van vandaag”: de nieuwe slogan van het DHAM is niet toevallig gekozen en vertaalt uitstekend de wil van deze tentoonstelling “Chemin de lumières” die u onderdompelt in het hart van de glas-in-loodkunst en de aquarelkunst – met de kunstenaars Gilbert Laloux, Rita & Bernard Debongnie en Marcel Lucas.

Gilbert Laloux, Rita et Bernard Debongnie :
achter de schermen van de creatie van de hedendaagse glas-in-lood ramen in de kerk van Sainte-Walburge in Wéris

Aan de ene kant een duizend jaar oude Romaanse kerk, verhalen en legenden, een vrouw die de Heilige Walburge werd. Aan de andere kant, mannen en vrouwen van nu, Gilbert Laloux, Rita en Bernard Debongnie. Strengheid, durf en levendigheid zijn de kenmerken van hun werk om de kerk van Wéris te verfraaien met eigentijdse glas-in-loodramen. De uitkomst van deze reis wordt ontdekt door het licht dat het verleden en het heden met elkaar verbindt.

Om de geschiedenis van het glas-in-lood en de behandeling ervan door een hedendaagse kunstenaar beter te begrijpen, stelt het Museum voor Geschiedenis en Kunst van Durbuy een interactieve tentoonstelling voor waarin u de geschiedenis en de technieken van de glas-in-loodkunst zult ontdekken. U zult de gereedschappen en materialen kunnen observeren en aanraken om deze bijzondere kunst te ontdekken.
Het audiovisuele talent van Martin Dellicour zal u aan de hand van een onuitgegeven film meer laten ontdekken over het hedendaagse glas-in-loodproject.
Tot slot neemt de kunstenaar Gilbert Laloux u mee achter de schermen van de creatie van de hedendaagse glas-in-loodramen van de kerk van Sainte-Walburge de Wéris. Schetsen, tekeningen, voorontwerpen en proeven op ware grootte zullen worden tentoongesteld.

Marcel Lucas en zijn Weg van Sint Jakobus

Licht staat ook centraal in het werk van Marcel Lucas. Deze tentoonstelling wordt doorspekt met religieuze onderwerpen die door deze kunstenaar zijn geschilderd en afgebeeld. Aan de ene kant, zijn kruisweg en zijn beeldhouwwerken. Aan de andere kant is er zijn Jakobusweg, die een waar hoogtepunt markeert dat ontdekt kan worden aan de hand van een serie van 18 schilderijen die verschillende etappes van deze reis illustreren. Voor de eerste keer zal het laatste onvoltooide werk van de kunstenaar voor het grote publiek te zien zijn.

Tijdens deze tentoonstelling vinden verschillende evenementen plaats: een exclusieve rondleiding met Gilbert Laloux en Françoise Lucas (dochter van de kunstenaar Marcel Lucas) op 15 oktober om 20 uur, een flamenco-jazzconcert in samenwerking met het Cultureel Centrum van Durbuy op 6 november om 20 uur, en een avondconferentie over de kunst van het glas-in-lood in december. Vermeldenswaard zijn ook de schoolbezoeken die vanaf oktober 2021 worden georganiseerd, alsmede een bezoek dat speciaal is opgezet voor leerlingen in Nederlandse onderdompeling.

Onze partners


Vind ons

Rue Comte Théodule d’Ursel, 21
6940 Durbuy
0032 (0)86 43 47 95
dham@durbuy.be

Ontdek de regio

Abonneer u op de nieuwsbrief

Onze supporters