De tentoonstelling

Louis Leloup – kristal opera


Van 19 maart tot 30 juli 2023 stelt het Durbuy History & Art museum u “Louis Leloup – Kristal opera”.

Louis Leloup welkom heten in het Museum voor Geschiedenis en Kunst van Durbuy is een uitzonderlijke gebeurtenis, net als de kunstenaar uitzonderlijk is. Hij vertegenwoordigt de uitmuntendheid van een belangrijke Belgische artistieke kunstvorm. Hij staat voor traditie, moderniteit, kwaliteit, het juiste gebaar.

Hij sublimeert ruw materiaal tot een perfect uitgevoerd artistiek kunstwerk, eens het object gecreëerd is er  geen weg meer terug.

Sinds tientallen jaren is de kunstenaar wereldwijd gekend voor zijn oeuvre.

Hij werd bij talrijke gelegenheden gedecoreerd, bijvoorbeeld  in 2022 toen werd hij opgenomen in de Orde van Leopold II. Via het Belgische Hof, reikt zijn naam van Japan tot het Vaticaan.

In Japan werd er inderdaad een Louis Leloup Museum opgericht, dat in 1997 werd geopend en meer dan 750 objecten van zijn hand herbergt.

Een kristallen Madonna werd door hem aangeboden aan koningin Fabiola in 1967. De 1 meter hoge “Madonna van het licht” werd in 2003 aan paus Johannes Paulus II overhandigd.

Ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van het atelier “Louis Leloup”, toont het DHAM een overzicht van zijn leven en werk aan de hand van 70 van zijn sculpturen.

Met de geschiedenis van de glaskunst geven wij u een beeld van de creatieve en technische achtergrond van zijn werken. De materialen die hij gebruikt, tezamen met een exclusieve film, laten u dieper kennismaken met de kunstenaar.

Muziek is belangrijk in het leven van de artiest en zal ook deel uitmaken van deze tentoonstelling. Louis Leloup was namelijk een lyrische zanger. De titels van zijn objecten zijn hiervan de perfecte getuige.

Wij kunnen de carrière van Louis Leloup vergelijken met een opera, graag nemen wij u mee door de partituur.


Vind ons

Rue Comte Théodule d’Ursel, 21
6940 Durbuy
0032 (0)86 43 47 95
dham@durbuy.be

Ontdek de regio

Abonneer u op de nieuwsbrief

Onze supporters