De Marcel Lucas collectie

De aquarellist Marcel Lucas


« Iedereen kan tekenen !
Op voorwaarde dat men eerst leert kijken ! »
M.Lucas

Marcel Lucas is een Belgische kunstenaar, afkomstig uit Brussel en bekend om zijn beheersing van de aquareltechniek die de toeschouwer meeneemt in een kleurrijke en fantastische wereld.

Na een artistieke opleiding in de Ecole Supérieure d’Art Sint-Lucas te Brussel die hem in staat stelde zich de aspecten van de traditionele kunst eigen te maken, ontdekt hij de aquarel en wordt gepassioneerd door deze techniek die hij zijn leven lang zal vervolmaken en steeds weer opnieuw gebruiken.

Zijn werk wordt gekenmerkt door verschillende invloeden. Hij bewondert de schilders van het licht : Rembrandt, George de la Tour of Le Caravage en maakt van het licht het hoofdonderwerp van een groot aantal van zijn creaties. Hij waardeert ook de strengheid en de kleuren in het werk van Paul Cézanne die één van zijn modellen zal blijven. Architectuur is ook een grote bron van inspiratie voor Marcel Lucas, hij maakt er één van zijn favoriete thema’s van. De barokarchitectuur trekt hem aan door haar behandeling van volumes en ruimte, gekenmerkt door een grote vrijheid. Gaudi en zijn fantastische bouwwerken wekken ook de bewondering van Marcel Lucas. Hij wijdt dan ook een hele serie aan hem. Nog verrassender is dat het zoeken naar perspectief in middeleeuwse iconen hem ook zal interesseren en voelbaar worden in zijn werk.

Al deze invloeden komen samen om een universum van kleur en licht te vormen waar de ruimten uitgerekt, diep, denkbeeldig zijn. In zijn schilderijen vindt men ongebreidelde bouwkundige composities, een specifieke taal waarin de boom alomtegenwoordig is, waarin de baksteen de compositie verspreidt, waarin het licht uit het hart van het schiderij verschijnt, waarin de verbeelding naar het oneindige vliegt.

De diepte van de door Marcel Lucas gecreëerde ruimten waar het levende systematisch afwezig is, maakt van elk schilderij een uitgestrekte reserve van stilte.

« Er is geen personage in mijn schilderij omdat het personage de kijker is. Ik zet het decor neer en de kijker wordt uitgenodigd het schilderij binnen te gaan. Laat u leiden, doordringen, bedwelmen door deze nieuwe, misschien vreemde wereld die U aangeboden wordt »
M. Lucas 2004.

Vind ons

Rue Comte Théodule d’Ursel, 21
6940 Durbuy
0032 (0)86 43 47 95
mamcd@durbuy.be

Ontdek de regio

Abonneer u op de nieuwsbrief

Onze supporters